030 401 031 anna@terapevt.net

Intervju z rusko psihoterapevtko in psihologinjo Anno Zuykovo

Zakaj je pomembno, da človek razvije holistični odnos do sebe? Kaj takšen odnos sploh zajema in kaj ne?

Anna Zuykova: Holos v grščini pomeni celoten, celosten. Holistično gledano, je človek sistem, ki vključuje fizični del (telo), čustveni del (emocije), mentalni del (mišlenje), spiritualni del (duhovnost). Naše obnašanje je rezultat vpliva vseh teh delov. To je kot vsak mehanizem. Če kakšen element sistema ne deluje ali deluje preveč ali premalo ali nepravilno, to vpliva na delovanje sistema v celoti, destabilizira algoritem in sistem se mora prilagajati, izgublja energijo in čas, ali sploh ne more funcionirati. Zato je zelo pomembno, da gledamo na celo sliko, iščemo ravnotežje, harmonijo, edinstven algoritem za unikaten sistem. Pomembno, da usmerimo pozornost na vsak del samega sebe, mogoče na določen več, na določen manj, ampak na vsak.

Zanimivo se mi zdi, da izpostavljaš, da človek nenehno izgublja energijo, če celoten sistem “človek” ni v ravnovesju. Lahko za vsak element , ki tvori ta holistični odnos, navedeš neko tipično neravnovesje s pomočjo primerov?

Anna Zuykova: Uff, zanimivo in veliko vprašanje… Ker vsak sistem »človek« je edinstveni in algoritem reakcij lahko bo zelo različen. Na primer, človek dobi visoko vročino, še posebej pred pomembnim dogodkom. Navadno ima slabe občutke v telesu in slabo voljo. Tukaj lahko omenim 3 tipične reakcije na stres ali »tri F« (angl. fight, flight, freeze ali boj, beg, otrplost). En človek bo ležal v postelji in se mučil z mislijo, kaj najnaredi, drug bo zaspal in »pozabil« na vse, tretji pa bo kljub vsemu šel na dogodek. V vsakem primeru se bo moral hitro odločiti, kako bo ravnal. Večje poškodbe in težje bolezni, zahtevajo večje spremembe, tako notranje kot zunanje.

Na isti način lahko razmišljamo o drugih delih sistema »človek«. Če imamo duševno stisko, čustveni del ni v redu (na primer, depresija, izgorevanje, stres itd.). Lahko se nam močno spremeni osebna filozofija, mišljenje se zatakne na eni temi ali postane kaotično, pojavi se bolečina ali bolezen (psihosomatske reakcije). In to vpliva na to, kaj bomo storili. Če človek nima duhovne podpore, vere, filozofije, svojega odnosa do sebe in sveta, se večkrat počuti izgubljeno in prestrašeno. To povzroča anksioznost in depresivna stanja, aktivira strahove, kar potem vpliva na zdravje telesa in na naša dejanja.

Idejo lahko razširimo tudi na mišljenje. Zato je zdaj tako popularna pozitivna psihologija – na kakšen način in o čem razmišljamo, namreč vpliva na vse ostalo. Glede obnašanja je podobno. Kar delamo ali ne delamo, kako se odločamo in če smo sposobni biti odgovorni za tiste odločitve, kako komuniciramo z drugimi itd., – to vse močno vpliva na to, kaj čutimo, mislimo, na odnos do življenja in filozofijo in seveda na zdravje. Vsaka sprememba potrebuje dodatna sredstva, moč. In ker je življenje postopek, se to stalno dogaja. Zato je zelo pomembno, da posebej pazimo na izgubo in pridobivanje energije.

Včasih se  zgodi, da ne opazimo težav s sistemom, ki jih s seboj nosimo od rojstva, od otroštva, ali kot rezultat psiholoških travm in travmatičnih dogodkov oziroma stresa in mini poškodb. V tem primeru sam človek težko spremeni algoritem, popravi ali zamenja pokvarjen del. Zato gremo k zdravniku, psihoterapevtu in drugim specialistom.

Zdrav sistem vedno išče rešitve težav, saj naš glavni instinkt  ni vzdrževanje statusa quo, ampak (pre)živetje. Zato jemljemo zdravila, menjamo službe, spreminjamo odnose, iščemo novo duhovno znanje in pozitivne izkušnje, potujemo, se ukvarjamo z umetnostjo in telovadbo… Na tak način pravzaprav iščemo nove vire energije.

Zato sem takoj, ko sem prišla v Slovenijo začela organizirati ustvarjalne delavnice za široko publiko v projektu MUŠ (https://www.facebook.com/artvilla.si) in zdaj še razvijam bolj umetnostno-terapevtsko usmerjan projekt Art.Psy.Labhttp://artpsy.pro in https://www.facebook.com/Art.Psy.Lab. Tako sem srečala ogromno talentiranih ustvarjalcev iz različnih področij, ki želijo širiti umetnost inzdravilno moč ustvarjanja. Ti, Robert, si eden izmed njih in sem zelo hvaležna, da sem te spoznala!

002 MUŠ

Prepletanje različnih aktivnosti v MUŠu.

Kako se kaže oziroma manifestira to dotekanje energije pri človeku? Kakšne so lahko posledice, če se to ne sanira?

Anna Zuykova: Vzhodna filozofija veliko govori o energiji človeka in kako pomembno je, da se ta lahko svobodno premika. Če je kakšen kanal onemogočen, to takoj vpliva na zdravje. Ko sem bila na Tajskem, sem študirala tajsko masažo, kjer s pomočjo telesa lahko zelo učinkovito vplivamo na preostale dele sistema. Osebno sta mi zelo všeč vzhodna filozofija in medicina, saj gre za holistične prakse. Tudi pri nas bi se morali vsake težave lotiti celostno.

Situacija se sicer izboljšuje. Naprimer, nekateri težke bolezni (astmo, probleme s prebavo, dermatitis, artritis, aritmije, avtoimunske bolezni, migrene, raka itn.) že obravnavajo tudi kot psihosomatske motnje. Za zdravljenje katerih skupaj sodelujeta in zdravnik in psiholog oz. psihoterapevt.

Zelo me veseli kaj se zadnja leta prebuja v zahodni medicini. Zdravniški sistem je začel upoštevati psihoterapijo in umetnost in ju vključuje v prakso (npr. vabijo psihologe in psihoterapevte k sodelovanju na področju psihosomatike, imajo klovne, ki razvedrijo otroke v bolnišnicah, itd.).

Psihoterapija in psihoterapevti tudi upoštevamo tako umetnost in kot medicino:

  • Bolj pogosto vključujemo ustvarjalne metode in tehnike v proces terapije.
  • Če ima človek fizične zdravstvene težave, sodelujemo z usposabljenimi zdravniki. V primerih psihičnih bolezni sodelujemo s psihiatri.
  • Uporabljamo elemente vzhodne medicine in filozofije – masaže, sprostitvene tehnike itn.

Naprimer, jaz sem psihologinja in psihoterapevtka in rada vključujem čimveč ustvarjalnih tehnik v prakso. Igralstvo, slikarstvo, kiparstvo, spontano izraženje, biblioterapijo, sprostitvene metode vzhoda, elemente telesne terapije itn. V praksi ne uporbljam medicinskih zdravil, tako da če vidim, da klient to potrebuje, ga pošljem k usposobljenemu zdravniku.

Verjamem, da človeku lahko pomaga katerakoli stvar, tako da moramo širiti možnosti, ki jih dobimo mi in naš klient. Pri tem je bistveno  biti pozoren in odgovornen za varnost klienta/pacienta v smislu etike in zaupnosti, razumevanja svojih zmožnosti in pripravljenosti za sodelovanje z drugimi specialisti. Na prvem mestu je vedno klient.


Kako se lahko te nepravilnosti sploh sanira? Kakšne so možnosti? Kaj je nekaj, kar lahko vsak naredi že danes zase, da pride bližje idealu holističnega odnosa do samega sebe?

Anna Zuykova: V sebi imamo vso moč, vse rešitve, vse, kar rabimo, da gremo naprej. Samo včasih moramo  znova vzpostaviti povezavo s samim seboj. Nikoli ne nehajte iskati novih virov energije!

Predvsem je pomembna povezanost človeka s samim seboj. Kako čuti svoje telo in kako se do njega obnaša, kako razume občutke in čustva (tukaj lahko omenim emocionalno inteligenco), kako se razvije intelektualno in duhovno, kako se obnaša s seboj in drugimi, kako se odloča in kako sprejema tiste odločitve in svojo odgovornost zanje.

Tukaj bi želela omeniti »ekologijo osebnosti«, filozofijo in prakso, ki mi je zelo všeč. Če si predstavljamo človeka kot eko sistem, lahko vidimo, kako pomembno je vse, kar dobivamo od zunaj (hrana ali novice, ideje iz knjig ali zrak, občutki ali odnosi itn.) in kako to vpliva na nas in na »holistično« delovanje našega sistema.

Osnovna ideja transakcijske analize je, da je vsak človek naravno OK da ima vsak človek sposobnost razmišljanja (razen ljudje z resnimi možganskimi poškodbami), sprejemanja odločitev in prevzemanja odgovornosti za te odločitve. Zato je v TA praksi zelo pomembna odprta komunikacija. Terapevt klientu razloži teoretične osnove terapije, tako da klient postane soustvarjalec postopka terapije. V TA klient ve, kaj poskuša s terapevtom doseči, zato je to zelo učinkovita metoda, ki pacienta oboroži z orodji za upravljanje samega sebe.

Včasih pacientom razlagam, da je energija kot vodnjak. Če je maksimalno poln, več energije ne moremo imeti. Seveda vodnjak ni nikoli poln. Voda iz njega odteka na različne načine in zelo pomembno je, da se ne izprazni povsem, temveč da nam 20 % ali 30 % vedno ostane, sicer pride do izgorelosti, izčrpavanja. Vir vode našega vodnjaka je vse, kar nas polni z energijo. Viri so različni, tako kot so različni vodnjaki – nekateri se praznijo ali polnijo hitreje kot drugi.

Kako nadomestiti izgubljeno energijo? Najprej moramo predvsem sprejeti samega sebe v celoti, »holistično«. Poslušati sebe, se zavedati stanja vseh delov sistema. Iskati vire energije v sebi in izven sebe. Dobro spite, bodite pozorni na svoj osebni ritem, pazite na zdravje, se sproščajte, meditirajte, telovadite, poslušajte telo in svoje občutke.

Prejemajte in delite dobre občutke in emocije. Ponavadi nam jih prinašajo stvari, ki jih radi imamo – družina in prijatelji, hobiji vseh vrst, izobraževanje, spoznavanje novega, potovanja itn. Sprejemajte tudi »negativne« občutke, se jih zavedajte in nanje racionalno odreagirajte. Kot je rekel Richard Erskine na zadnji delavnici v Beogradu: ni bistveno, da človek dobi recept za kuhanje, pomembno je, da se nauči principov kuhanja.

Saj ima vsaka oseba svojo kombinacijo sestavin in mora recept vsak dan prilagajati.

Vir: http://www.robertlisac.com/intervju-anna-zuykova/

Srčno zahvaljujem Robertu za izjemno zanimivo izkušnjo!