030 401 031 anna@terapevt.net

Art terapija

  Psihološka pomoč preko umetnosti ima dve kvaliteti – moč klasičnih terapevtskih metod in moč umetnosti, ki pomaga odkrivati in odpirati našo podzavest preko slikanja, glasbe, plesa, dramske igre . Tako lahko dosežemo globoke čustvene plasti, ki se jim z racionalnim umom največkrat ne moremo približati.  
Kakšne oblike Art terapije ponujam?

Likovne tehnike

Preko slikanja, risanja, kiparstva itd se lahko povežemo s svojimi čustvi, občutki, misli, notranjimi konflikti in izrazimo njih v fizični obliki. Potem skupaj interpretiramo rezultat in iščemo rešitev/soustvarjamo terapevtski postopek. Likovna terapija namenjena spoznavanju samega sebe, razvoju zavesti o sebe, sprostitvi, čuječnosti, izboljšavanju odnosov, zavedanju osebnih vzorcev, notranjih blokad itd. Likovno terapijo izvajam sama, določene delavnice izvajam skupaj z poklicnimi umetniki.

Igranje

Dramska igra v kombinaciji s terapijo soustvarjata učinkoviti in zanimiv način dela z duševnimi motnjami, stisko, problemi z odnosi. Pomaga izboljšati povezavo s samim seboj, soočiti se s svojimi vzorci v odnosih, komunikaciji z drugimi in jih spremeniti. Tudi lahko delamo s strahom in nelagodnostjo javnega nastopa, učimo se odločati in preverjamo odločitvene strahove “na realnost”. Tukaj lahko uporabljamo pantomimo, lutke, improvizacijo, ritual, pripovedovanje zgodb, življenjski scenarij, monolog, igranje vlog, maske itd. Terapije izvajam sama, na delavnicah včasih sodelujem z igralci, klovni, improvizatorji.

Interpretacija kart

Pri terapiji uporabljam različne pripomočke, med katerimi tudi metaforično-interpretacijske karte. To je zelo zanimiva in učinkovita projektivna psihološka tehnika, pri kateri sam klient pod vodstvom terapevta interpertira to kar mu pomeni izbrana karta/slika/besedilo. Uporabljam to terapevtsko tehniko kot dodatno poleg transakcijske analize in integrativne psihoterapije.
Dramska igra v kombinaciji s terapijo soustvarjata učinkoviti in zanimiv način dela z stisko, problemi z odnosi, pomaga izboljšati povezavo s samim seboj, soočiti se s svojimi vzorci v odnosih, komunikaciji z drugimi in jih spremeniti. Tudi lahko delamo s strahom in nelagodnostjo javnega nastopa, učimo se odločati in preverjamo odločitvene strahove “na realnost”. Tukaj lahko uporabljamo pantomimo, lutke, improvizacijo, ritual, pripovedovanje zgodb, življenjski scenarij, monolog, igranje vlog, maske itd. Improvizacija dovoli se najbolj hitro soočiti s vzorci reagiranja, odnosov, tipičnim reagiranjem na stres in travmo, zagledati ombrambne mekanizme. Preko impro vaj se naučimo biti bolj sproščeni in hkrati hitro reagirati, sodelovati z drugimi, biti bolj sočutni. Lahko raziskujemo nove, bolj ušnikovite in zdrave “vloge”, jih preizskusimo, preoblikujemo in potem prenesemo v življenje. V terapevtskem delu preko dramske igre in improvizacije uporabljamo ves sistem “človek” – telo, misli, čustva, dušo in posledično dejanje. Zato rezultat je bolj učinkovit.

Obiščite me v kabinetu!

Obiščete me lahko na Parmovi ulici 14 v Ljubljani.

V Novi Gorici sodelujem s centrom za psihoterapevtske storitve in svetovanje Ozara.

 

Parmova ulica 14, 1000 Ljubljana
Nova Gorica

Tel: 030 401 031
anna@terapevt.net 

 

ART.PSY.LAB

 

Parmova ulica 14