030 401 031 anna@terapevt.net

Improvizacija

Preko igralske improvizacije se naučimo sposobnosti odločanja v časovni stiski in sposobnosti komuniciranja. Naučimo se poslušati, zastavljati vprašanja in podajati smiselne odgovore. Z odrskimi partnerji razvijamo sodelovanje, kar ostri naše sočutje, odprtost in sproščeno koncentracijo. Hkrati zmanjšamo strah pred napakami.

Foto: Impro nastop skupaj z Improholica (fotografinja Katja Goljat)

Terapevtska dramska igra

Dramska terapija nam omogoča, da se od problemov oddaljimo in jih jasno razločimo. Ko prepoznamo vzorce obnašanja in čustvovanja ter načela, po katerih oblikujemo medsebojne odnose, jih lahko začnemo tudi zavestno uporabljati in preoblikovati. Na odru lahko vadimo nove vloge, ki jih potem prenesemo v življenje.

Foto: Predstava “Ko te šiša”, gledališče Harlekin.

Igralska terapija je avtorska metoda, ki vsebuje osnove transakcijske analize in igralstva (improvizacija in klasičen pristop). Za poklic in življenje, zabavno in učinkovito. Za vse starosti. Za posameznike, pare, skupine. Zelo učinkovita metoda za pripravo na javni nastop (več tukaj).

Kaj lahko dosežemo preko uporabe igralskih metod?

Okrepitev samozavesti

Znebite se strahu pred javnim nastopanjem, zavedajte se svojih vzorcev v odnosih, preizkusite novega samega sebe.

Naučite se poslušati svoje telo in intuicijo.

Kot bi rekli v jeziku transakcijske analize:
“Postanite OK+ in doživljajte razmerja na OK+ OK+ poziciji.”

Odkritje veselja

Ste se vedno želeli preizkusiti na odru ali pred kamero? Zakaj pa ne! Igranje zame predstavlja velikanski vir veselja, ki ga želim deliti tudi z vami.

Preko igre lahko raziskujemo nove vire energije, zavedamo se svojih talentov, uživamo v polnem kontaktu s samim seboj!

 

Mindfulness

Igranje nas prisili, da se soočimo s trenutkom “tukaj in zdaj”, začutimo sami sebe v telesu, v mislih, čustvih in dejanjih. Postanemo pozorni in čuječi do sebe in do drugih.

Preko impro vaj lahko vidimo, kaj se dogaja v nas in drugih na različnih nivojih in kakšna dejanja so s tem povezana.

Izboljšanje odnosov

Preko impro in dramske igre se lahko učinkovito in hitro soočimo s svojimi vzorci v odnosih, neučinkovitimi načini komunikacije in najdemo načine, kako jih spremeniti na boljše.

Tudi pri dramski terapiji uporabljam transakcijsko analizo, ki temelji na raziskovanju transakcij med ljudmi in spoznavanju naših osebnih iger ter scenarijev življenja. Tako dramska terapija postane zelo učinkovita in hkrati zanimiva metoda.

Telesna zavest

V dramski igri in improvizaciji ima telo v nekem smislu “glavno vlogo”. Samo preko telesne spremembe lahko ustvarimo resničen lik in pridemo do iskrene komunikacije s so-igralci.

Notranje spremembe lahko izzovemo tudi skozi spremembo telesnega položaja ali igralskega doživetja.

Olajšanje odločitev

Preko igre lahko prototipiramo težko odločitev in “v realnosti” preverimo strahove in težave, ki so z njo povezani. Potem po potrebi iščemo spremembe in nove možnosti.

Velikokrat se strahovi, ki jih imamo v glavi, na odru “pod lučjo” spremenijo in izgubijo svojo moč. Tako dobimo energijo za pot naprej.

Dramska igra v kombinaciji s terapijo soustvarja učinkovit in zanimiv način dela s stisko, problemi v odnosih in pomaga izboljšati povezavo s samim seboj. Soočimo se s svojimi vzorci v odnosih, komunikacijo z drugimi in se naučimo oboje spreminjati.

Lahko delamo s strahom in nelagodnostjo javnega nastopa, se učimo odločati in preverjamo odločitvene strahove “v realnosti”.

Tukaj lahko uporabljamo pantomimo, lutke, improvizacijo, ritual, pripovedovanje zgodb, življenjske scenarije, monolog, igranje vlog, maske itd.

 

Skozi improvizacijo se najbolj hitro soočimo z vzorci reagiranja, tipičnimi reakcijami na stres in travmo in prepoznamo obrambne mehanizme. Preko impro vaj se naučimo biti bolj sproščeni in hkrati hitro reagirati, sodelovati z drugimi, biti bolj sočutni.

Lahko raziskujemo nove, bolj učinkovite in zdrave “vloge”, jih preizskusimo, preoblikujemo in potem prenesemo v življenje.

 

Pri terapevtskem delu preko dramske igre in improvizacije sodeluje celoten “človek” – telo, misli, čustva, duša in posledično dejanje. Rezultati so jasni.

Obiščite me v kabinetu!

Obiščete me lahko na Parmovi ulici 14 v Ljubljani.

V Novi Gorici sodelujem s centrom za psihoterapevtske storitve in svetovanje Ozara.

 

Parmova ulica 14, 1000 Ljubljana
Nova Gorica

Tel: 030 401 031
anna@terapevt.net 

 

ART.PSY.LAB

 

Parmova ulica 14