030 401 031 anna@terapevt.net

Vedno priporočam sproščanje z ustvarjanjem tako otrokom kot tudi odraslim.

Z ustvarjanjem pridobimo mnogo več kot le končni izdelek, ki je nastal izpod naših kreativnih rok. Naše misli so pogosto polne podatkov, vtisov, dogodkov, skrbi in še bi lahko naštevali. Ko pa pričnemo z ustvarjanjem, nastane v glavi prelepa tišina. Vse kar je v tistem trenutku pomembno, je le gib roke, ki nekaj riše, barva, slika … Brez posebne želje in pričakovanj, lahko kmalu zdrsnemo v meditativno stanje, ki nas kljub vsemu, da nekaj povsem osredotočeno počnemo, prijetno sprošča. Za dejansko dobrobit, ki nam jo ustvarjanje nudi, ne potrebujemo nobenega posebnega talenta. Če je bil to vaš edini izgovor, da niste že prej zavihali rokave in prijeli za barvice, si dajte priložnost, da si tokrat dokažete ravno nasprotno. Res je, da se nismo vsi rodili s sposobnostjo enkratnih risarskih, slikarskih ali drugih ročnih spretnosti, vseeno pa to res ni zadosten razlog, da ne bi prejeli čudovitih zdravilnih učinkov, ki jih ustvarjanje nudi. Opazujte otroke, ki se prav nič ne obremenjujejo, če nas narišejo kot zanimive podobe, z ogromnimi glavami. Želijo si le izraziti svoje občutke in čustva, kakšen je končni izdelek v tem primeru niti ni važno. Pomembno je, da med samim procesom uživajo in se izrazijo na način, ki jim je blizu.

Če še vedno vztrajate pri misli, da risanje v nobenem primeru ni za vas, poskusite z barvanjem. Čeprav tudi pobarvanke veljajo za preveč vodljive, se mi s tem le delno strinjamo. Na katerokoli stvar lahko pogledamo z vsaj dveh perspektiv. Včasih enostavno v življenju potrebujemo tudi nekaj meja. Če je naš dan drugače precej kaotičen, lahko barvanje različnih omejenih prostorov in likov predstavlja dobro, varno in kreativno sprostitev. Naše ilustracije so namenoma malce »nedokončane«, da lahko kljub navideznim omejitvam, vsaki ilustraciji dodate svoj pridih. Ne pozabite, da si mejo vedno postavljamo sami. Ilustracije v MUŠ Relax Art pobarvanki, so le ogrodje za lažji ustvarjalni začetek. Naš namen je poleg sprostitve, tudi spodbujati vašo domišljijo, ne le z določanjem barv, ampak tudi z nadaljevanjem vzorcev. Izrazite svoj pravi jaz in dopolnite risbo na vaš način. Želimo si, da se boste ob ustvarjanju sprostili tako tisti, ki raje kreirate v okviru določenih meja, kot tudi tisti, ki se radi povsem prepustite svoji domišljiji. Najboljše vodilo pri ustvarjanju za sprostitev je to, da se čim manj omejujemo in vnaprej obremenjujemo! Prepustite se kreativni energiji in verjemite, da boste kmalu zelo pozitivno presenečeni nad lastnimi ustvarjalnimi sposobnostmi! V vsakem izmed nas se skriva pravi ustvarjalec, le svoj način izražanja moramo najti. Prijetno ustvarjanje želimo! ?

Toplo priporočam brezplačno pobarvanko, ki jo naredila za projek MUŠ slovenska slikarka in ustvarjalna duša Anja Jesenovec.