030 401 031 anna@terapevt.net

Dihanje je bistveno za naše življenje v celoti in tudi v okvirju psihoterapevtskega dela je zelo pomemno paziti na dihanje. V stiski, stresnih situacijah, po travmatičnih dogodkih naše telo reagira zelo močno. Dihanje se spreminja in skoraj ustavlja, telo se zakrči.

Za podporo fizičnega in psihičnega stanja priporočam preproste vaje, ki pomagajo sprostiti telo, očistiti misli, povezati se s samim seboj. 

Ogrevanje telesa:

– med izvajanjem vaj morate biti pozorni na popolno dihanje (s prepono) in na to, da je ritem izvedbe usklaj en z ritmom dihanja. Izdih faza giba ko delate, vdih med vračanjem v osnovni položaj. Tudi pri statičnih položajih je dihanje pomembno. Če zadržujemo dih telo postane zakrčeno, nesproščeno, kar onemogoči izvajanje raztezanja oz. je njegov učinek nepopoln.

Glava, vrat: rame razgibamo s počasnim kroženjem, pri čemer moramo biti pozorni, da so krogi veliki, amplitude popolna, uho naj se dotakne rame (pri čemer ramen ne dvigujemo). Nadaljujemo s pogledi v stran oz. zasuki levo in desno ter prikloni naprej in nazaj. Masiramo zadnji del vratu z napo. Ko so vratne mišice ogrete, jih lahko še bolj raztegnemo z odkloni glave v stran, lahko si pomagamo z roko.

Rame, prsni koš: mišice vratu so povezane z rameni (trapezius). Te najbolje ogrejemo s kroženjem, ritmičnim premikanjem ramen gor­\dol, levo\desno (pazite na vzravnano držo, lopatice potiskajte skupaj), izmenično ena rama gor druga dol itd (glava ostaja vzravnana).

Trebuh: trebuh napeti in sprostiti

Dihalne vaje:

  1. Lezite (lahko se postavite tudi tesno ob steno). Globoko vdihnite, štejte do deset, nato počasi ob štetju do deset izdihnite. Kasneje čas podaljšujte do 15, 20…
  2. (za pomiritev): Stojimo-stopala so v širini ramen-roke visijo ob telesu. Zapremo oči in se zibamo levo in desno, naprej in nazaj. Ko se nam zdi, da stojimo povsem navpično, obmirujemo. Globoko vdihnemo in počasi dvignemo roke. Izdihnemo in spustimo roke. Vajo petkrat ponovimo.
  3. (za koncentracijo): Med izdihavanjem pojte »emmm« ali »iii« ali »ooo«.
  4. (za pravilnejše dihanje): Ležimo s pokrčenimi nogami.

Globoko vdihnemo, trebušno prepono potisnemo navzdol. Ko vdihujemo štejemo do 10, zadržimo dih in štejemo do 5, pri izdihavanju pa spet do 10. Kasneje čas podaljšujemo do 15, 20…

Nekaj idej o odnosu do telesa si lahko ogledate v mojem intervjuju za projekt “O telesu”.

V članku uporabljeno gradivo Moniki Kačičnik “Tehniki govorjenja”.